In de herfst van 2024 werkte kunstenaar Marloes Vreeswijk op het stuk grond van 49m² in het Zaartpark in Breda, waar ze vrij mocht experimenteren. Ze gebruikte pigmenten om weersinvloeden vast te leggen op doek, maar haar werken verdwenen spoorloos. Dit onverwachte verlies bracht haar tot een diepgaand onderzoek naar ruimte en kunstenaarschap. In plaats van een fysieke reactie koos Marloes voor een filosofische benadering: hoe en waar kan een kunstenaar ruimte innemen?
Lees ook het artikel van kunsthistorica Charlotte Fijen met de titel
‘Een roze luchtkasteel‘, die zij naar aanleiding van de werkperiode van Marloes op verzoek van Witte Rook schreef.
Overal in Nederland leven mensen met een laag inkomen gemiddeld zeven jaar korter. Sinds 2022 werkt de Academie voor Beeldvorming met het Programma Samen Gezond van gemeente ‘s-Hertogenbosch aan een actieonderzoek naar nieuwe vormen van contact met mensen die het meest last hebben van de gezondheidskloof. De eerste twee jaar heb ik als kunstenaar bijgedragen om het project beeldend te ondersteunen en deelbaar te maken.
Om de contractverlenging te vieren creëerde beeldend kunstenaar Marloes Vreeswijk op verzoek van ING en KNVB een kunstwerk van hesjes, omdat het bekende ING-hesje al meer dan 25 jaar kleur geeft aan het Nederlandse voetbal. Dit kunstwerk is tot en met 26 maart op Utrecht Centraal Station te bewonderen.
https://www.knvb.nl/nieuws/organisatie/partners/66041/knvb-en-ing-verlengen-overeenkomst-tot-en-met-2028
(180 cm x 50 cm, acrylaat op metalen frame)
Kunst in publieke ruimte in opdracht van Gemeente ‘s-Hertogenbosch.
“Met dit werk wil Marloes Vreeswijk (1993, NL) haar verlangen naar bewustwording visualiseren voor een toekomst waarin men zonder oordeel de ander kan laten zijn wie diegene is. Zodra de zon het sieraad oplaadt zal er een ruimte zichtbaar worden van kleurrijke reflecties. Hiermee wil zij een fysieke plek aanreiken waarin iedereen een eigen identiteit mag ontwikkelen, in welke vorm dan ook, zonder wijzende vinger van buitenaf.”